Auw Kirk Sjpaubik

Herinneringen aan de “Auw Kirk” (Oude Kerk) in Spaubeek

 

 

Laatst kwam ik nog een oude foto van mijn opa tegen, staand op de spoorwegoverweg van het mijnspoor, vlak bij zijn huis aan Oude Kerkstraat in Spaubeek. Hij staat daar omstreeks 1950 op een stukje vergane glorie, immers deze spoorlijn vervoerde sinds 1934 tonnen steenkool van de staatsmijnen: Wilhelmina, Emma, Hendrik en de verderop gelegen Maurits, naar de haven van Stein.

 

Niemand kon toen vermoeden dat deze bedrijvigheid nog maar zo’n 15 jaar zou duren.

 

Vlak bij deze spoorwegovergang stond ook een seinhuisje dat continue bemand was door een seinhuiswachter. De hoofdtaak van deze man was om na een telefonische opdracht, ruim voor het naderen van een trein, de slagbomen te sluiten- en na het passeren van de trein deze weer te openen. Dit gebeurde door handmatig twee grote zwengels te draaien, die door middel van wormwiel overbrenging, zware staaldraden in beweging zette, die verbonden waren aan de zware spoorbomen met contragewicht. Mijn opa ging regelmatig buurten bij de seinhuiswachter.

 

 

Ik ging als kind regelmatig met mijn ouders op visite bij opa en oma. Ik herinner me dat oma niet zo goed uit de voeten kwam omdat ze veel last had van reumatiek. Ze had een vaste plek naast het met steenkool gestookte fornuis in de woonkamer. Ze was vrij stil, behalve als ik haar kat probeerde aan te halen. Ik hoor nóg haar nadrukkelijk verbod: “blief mich van de Mollie aaf”! Mollie was inderdaad een toepasselijke naam voor deze grote weldoorvoede kat. Of ze de souplesse had om een muis te vangen betwijfel ik zeer. Opa was makkelijker te benaderen, hij was ook een stuk mobieler dan oma. Hij wist zijn aandacht goed te verdelen tussen volwassenen en kinderen. Makkelijk was dit niet want mijn ouders, mijn jongere broer en ik, waren zelden de enige visite.

 

Het gezin van een tijdelijk inwonende oom en tante en hun twee kinderen waren er meestal ook. Het huis van deze oom en tante was namelijk tijdens de laatste Bevrijdingsdagen door geallieerde vliegtuigen in brand geschoten. De piloten dachten boven Duits gebied te vliegen meenden Duitse troepen waar te nemen…

 

Wiel Rouland 

 

Lees deel II


Het laatste nieuws

Belaef de Boekeriejesj

Een cultuurhistorisch festival in Schinnen en Geleen Lees verder...

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!