Officiële opening Bokkerijdersroutes

Op vrijdag 17 januari 2014 worden in Schinnen de Bokkerijdersroutes officieel geopend door mevrouw Anya Niewierra, directeur van de VVV Zuid-Limburg, de heer Patrick van der Broek, lid van Gedeputeerde Staten van Limburg en de heer Jan Hermans, wethouder Toerisme & Recreatie van de gemeente Schinnen.

 

De wandelroutes vormen een onderdeel van het project: ‘Bokkerijders in de Euregio Maas-Rijn’, een initiatief van de Sjtichting Genealogiek Sjènne (SjtiGS). Een unieke samenwerking tussen deze stichting, de gemeente Schinnen, de Alfa Bierbrouwerij en de VVV Zuid-Limburg heeft tot een projectorganisatie geleid die het Bokkerijdersverleden van de gemeente Schinnen beleefbaar maakt. Resultaten van deze samenwerking zijn een bijzondere plattegrond, een uitgebreide en kleurrijke wandelgids en informatieborden die op historisch belangrijke locaties in het landschap zijn geplaatst. De plattegrond is de alom bekende wandelkaart van de VVV Zuid-Limburg. Hierop zijn de vier wandelroutes topografisch uitgewerkt en de tien belangrijkste locaties uit het Bokkerijdersverleden van de gemeente Schinnen beschreven. Sjtichting Genealogiek Sjènne plaatste op dertig locaties binnen de gemeente Schinnen informatieborden, bevestigd op eikenhouten stammen en bedoeld de wandelaar in het kort over de belangrijkste feiten omtrent het Bokkerijdersverleden te informeren. In de kleurrijke wandelgids zijn de vier routes nauwkeurig beschreven en is deze bovendien voorzien van uitgebreide informatie over de relatie van een locatie tot het Bokkerijdersverleden. De gids beschrijft daarnaast het ontstaan van de Bokkerijdersbenden en bevat van een groot aantal van haar leden uit onze streek een korte levensbeschrijving. Het boekwerkje, rijkelijk voorzien van foto’s, vormt daardoor tevens een fascinerend naslagwerk.

 

De geschiedenis van de Bokkerijders geniet al bijna driehonderd jaar grote belangstelling, niet alleen regionaal, maar ook nationaal en zelfs internationaal. Daarom bereidt Sjtichting Genealogiek Sjènne op dit moment vervolgprojecten over dit thema voor. In samenwerking met de Cultuurhistorische Vereniging Graaf d’Arberg uit Elsloo vindt op 28 september 2014 een grote cultuurhistorische beleving rondom de Bokkerijders plaats. Zowel de VVV Zuid-Limburg als de gemeente Schinnen werken mee aan dit project. De beleving vindt plaats binnen de gemeenten Schinnen en Sittard-Geleen en heeft betrekking op de Bokkerijders van Schinnen, Geleen en Spaubeek.

 

Maar er volgt meer. Samen met de Alfa Bierbrouwerij en horecaondernemers uit de regio stelt SjtiGS arrangementen samen. Genieten van spijs en drank uit de tijd van de Bokkerijders en op een ludieke wijze de geschiedenis van deze ‘goddeloze bende’ bekend maken, is daarbij het motto. Het Euregionale karakter wordt vooral onderschreven bij de geplande Bokkerijdersfietsroutes door een deel van de Euregio Maas-Rijn. Overleg hierover met partners in zowel Duitsland als België vindt binnenkort plaats. Sjtichting Genealogiek Sjènne is van mening, dat zij met deze projecten volledig recht doet aan haar leuze: ‘Mak de gesjiechte van ós sjtreek lebendig’.


Het laatste nieuws

Belaef de Boekeriejesj

Een cultuurhistorisch festival in Schinnen en Geleen Lees verder...

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!