Bokkerijdersroutes Schinnen geopend

 

 Op vrijdag 17 januari jl. vond in het proeflokaal van de Alfa Bierbrouwerij in Thull de officiële opening plaats van de vier Bokkerijdersroutes door de gemeente Schinnen. Een gemêleerd gezelschap uit de Euregio Maas-Rijn was hierbij aanwezig. De Bokkerijdersroutes maken deel uit van het project: ‘De Bokkerijders in de Euregio Maas-Rijn’; een initiatief van Sjtichting Genealogiek Sjènne (SjtiGS). Een unieke samenwerking tussen deze stichting, de Alfa Bierbrouwerij, de gemeente Schinnen en de VVV Zuid-Limburg heeft geleid tot een projectorganisatie rondom het thema Bokkerijders. De eerste resultaten van deze samenwerking werden tijdens de opening met gepaste trots gepresenteerd en wel een bijzondere plattegrond, een uitgebreide en kleurrijke wandelgids en informatieborden die op historisch belangrijke locaties in het landschap zijn geplaatst. De plattegrond is in het formaat van de alom bekende wandelkaart van de VVV Zuid-Limburg. Hierop zijn de vier wandelroutes topografisch uitgewerkt en de tien belangrijkste locaties uit het Bokkerijdersverleden van de gemeente Schinnen beschreven. Sjtichting Genealogiek Sjènne liet op dertig locaties binnen de gemeente Schinnen informatieborden plaatsen, bevestigd op eikenhouten stammen en bedoeld de wandelaar in het kort over de belangrijkste feiten omtrent het Bokkerijdersverleden te informeren. De kleurrijke wandelgids, met als titel: ‘In het spoor van de Bokkerijders’, bevat een nauwkeurige beschrijving van de route en bovendien uitgebreide informatie over de relatie van een locatie tot de Bende van de Bokkerijders. De gids beschrijft daarnaast het ontstaan van de Bokkerijdersbenden en bevat van een groot aantal van haar leden uit onze streek een korte levensbeschrijving. De handzame wandelgids, rijkelijk voorzien van foto’s, vormt daardoor tevens een fascinerend naslagwerk. Harrie Meens, directeur van de Alfa Bierbrouwerij, onderstreepte in zijn toespraak het unieke concept van dit project. Zowel wethouder Jan Hermans als gedeputeerde Patrick van der Broeck en Anya Niewierra, directeur van de VVV Zuid-Limburg, wezen op het belang van dit project als toeristische versterking van de landelijke gemeente Schinnen. Wethouder Hermans benadrukte daarbij het belang van burgerparticipatie. Hij is ervan overtuigd, dat samenwerking met en participatie van de burger ten goede komt aan de kwaliteit van het beleid en de uitvoering daarvan, met dit project als voorbeeld. In zijn toespraak ging Frits Schoonbrood, voorzitter van SjtiGS, in op de vervolgactiviteiten van het project: ‘Bokkerijders in de Euregio Maas-Rijn’. Naast de voor 28 september van dit jaar geplande cultuurhistorische beleving betreffen dit Euregionale fietsroutes en toeristische arrangementen rondom de Bokkerijders. Aan de arrangementen en fietsroutes, een initiatief van brasserie Biesenhof en de Alfa Bierbrouwerij, werkt ook de VVV Zuid-Limburg mee.

De aanwezigen werden tijdens de feestelijkheden opgeschrikt door een groep woeste Bokkerijders die het proeflokaal van de brouwerij binnenvielen en de sleutel voor de officiële opening buit maakten. Gelukkig konden deze complicen in de kraag gegrepen worden door de aanwezige musketiers van de regimenten Los Rios de Gutièrrez uit Schinnen en d’Arberg uit Elsloo. Na het symbolisch onthullen van het grote informatiebord – wat nabij gasterie Noeber Beemden is geplaatst - en een informatiepaal, konden de gasten genieten van een heerlijk glas Alfabier en hapjes, die door boerderijrestaurant Aan Sjuuteëanjd gesponsord waren.

Guus Peters uit Elsloo lichte een puntje van de sluier op over de cultuurhistorische beleving op 28 september. Op 9 locaties in Schinnen en Geleen wordt de Achttiende Eeuw tot leven gewekt. Legers brandschatten, Bokkerijders worden gefolterd, veroordeeld en opgehangen, stropers en kruidenheksen zijn actief en voor de kinderen rijdt de Zwarte Kapitein door veld en bos.

Frits Schoonbrood besloot zijn toespraak met de wens, dat hij velen mag zien wandelen in het spoor van de Bokkerijders door een sjitterend Sjènne.


Het laatste nieuws

Belaef de Boekeriejesj

Een cultuurhistorisch festival in Schinnen en Geleen Lees verder...

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!